English
header-Građani.gif
 
GRAĐANI
OBVEZNO MIROVINSKO OSIGURANJE II. STUPA

Sustav mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj podijeljen je na tri mirovinska stupa. Uz mirovinsko osiguranje temeljeno na generacijskoj solidarnosti i novu, dobrovoljnu mirovinsku štednju, uveden je i II. stup mirovinskog osiguranja gdje određene kategorije zaposlenika mogu same odabrati obvezni mirovinski fond u koji će im se uplaćivati doprinos temeljem individualne kapitalizirane štednje.

Izmjenom Zakona o obveznim mirovinskim fondovima (Narodne novine, broj 19/2014) u Republici Hrvatskoj od 21. kolovoza 2014. godine svako obvezno mirovinsko društvo koje je dobilo suglasnost i odobrenje za rad izdano od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga upravlja sa tri mirovinska fonda i to:
  • obveznim mirovinskim fondom kategorije A,
  • obveznim mirovinskim fondom kategorije B i
  • obveznim mirovinskim fondom kategorije C


Popis obveznih mirovinskih društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima potražite na službenim internetskim stranicama HANFA-e.

Zakonom o izmjeni Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima („NN“ 114/11) koji se primjenjuje od 15.10.2011. godine onemogućene su nove prijave u II. stup mirovinskog osiguranja osiguranika u dobi između 40 i 50 godina starosti u trenutku prvog zaposlenja.

Također, osiguranici koji su u dobi između 40 i 50 godina starosti već odabrali članstvo u II. stupu mirovinskog osiguranja i time postali dobrovoljni članovi, mogu zatražiti istup iz II. stupa i odabir primanja mirovine samo iz mirovinskog fonda za generacijsku solidarnost, ali u trenutku odlaska u mirovinu. // više

 
 
Pretraživanje
 
info@fina.hr / info telefon 0800 0080 / Ove su stranice informativnog karaktera / Powered by iSite