English
header Fina hr.jpg
 
OBAVIJESTI - DIGITALNI CERTIFIKATI
PREKID RADA PKI SUSTAVA

11. studenoga 2016. - Obavještavamo korisnike da su zbog redovnog održavanja PKI sustava, u nedjelju 13. studenoga 2016. godine, mogući povremeni kratkotrajni prekidi rada servisa on-line izdavanja i obnove Fininih digitalnih certifikata, u razdoblju od 08:00 do 12:00 sati.

Istovremeno su mogući i kratkotrajni prekidi u radu servisa koji koriste digitalne certifikate i uslugu naprednog vremenskog žiga: e-Plaćanje, eRegos, PONIP eDražba, NKS, COPiHRM, eRačun, eBox, RDC obrasci On line, eTvrtka, Web e-potpis i ePotpis.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

 
 

OBAVIJEST ZA OBVEZNIKE FISKALIZACIJE - OPORAVAK FISKALCIS CERTIFIKATA POREZNE UPRAVE

11. studenoga 2016. - Obavještavaju se korisnici da je zbog iznenadnih tehničkih poteškoća Porezna uprava danas zatražila oporavak Fiskalcis certifikata te je danas izdan novi Fiskalceis certifikat.

Izdavanjem novog certifikata, certifikat izdan 4. listopada 2016. prestao je važiti.

Javni ključ novog Fiskalcis certifikata "fiskalcis" možete pronaći na pretraživaču certifikata.

U pretraživač "NOVI RDC 2015 CERTIFIKATI (SHA-256) - certifikati izdani od 07.12.2015." potrebno je upisati *fiskalcis* i kao rezultat se dobivaju dva certifikata. Potrebno je obratiti pažnju na datum važenja certifikata, kako bi se preuzeo ispravni novi certifikat.

Kako bismo vam olakšali postupak preuzimanja, novi je certifikat dostupan za preuzimanje i na stranicama Porezne uprave.

Detalji vezani uz uporabu certifikata objavljeni su na stranicama Porezne uprave.

 
 
OBAVIJEST O IZMJENI DOKUMENTACIJE ZA UGOVARANJE USLUGA CERTIFICIRANJA
13. listopada 2016. - Obavještavaju se korisnici da je slijedom promjene osobe ovlaštene za zastupanje Fine došlo do promjene u Ugovoru o obavljanju usluga certificiranja. Novi obrasci Ugovora objavljeni su na ovim web stranicama.

Napominjemo da se stare verzije Ugovora više ne zaprimaju.

U slučaju da vam se otvara stara verzija ugovora na kojoj je u potpisu bivša predsjednica Uprave gđa. Anđelka Buneta, potrebno je očistiti Cache Internet preglednika na vašem računalu. U nastavku možete pronaći uputu za čišćenje Cache Internet Explorera.

Uputa za čišćenje Cache Internet Explorera
 
 
OBAVIJEST ZA OBVEZNIKE FISKALIZACIJE - OBNOVA FISKALCIS CERTIFIKATA POREZNE UPRAVE

5. listopada 2016. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o dostupnosti  aplikacijskog certifikata fiskalcis koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike na koji način mogu pronaći obnovljeni certifikat te preuzeti javni ključ certifikata.

Javni ključ aplikacijskog certifikata za fiskalizaciju Porezne Uprave "fiskalcis" možete pronaći na pretraživaču certifikata.

U pretraživač "NOVI RDC 2015 CERTIFIKATI (SHA-256) – certifikati izdani od 07.12.2015." potrebno je upisati *fiskalcis* .

S obzirom na to da se radi o novom profilu certifikata,  ako prethodno niste, potrebno je preuzeti i dva nova FINA CA potpisna certifikata i smjestiti ih u „truststore“ kojeg aplikacija/sustav koristi. Radi se o certifikatima FINA DIGITALNI CERTIFIKATI (SHA-256) – izdani od 07.12.2015., koje možete preuzeti na sljedećem linku: CA CERTIFIKATI.

Detalji vezani za upotrebu certifikata opisani su u dokumentu Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike_v1.4., koja je objavljena na internetskim stranicama Porezne uprave.

Sve informacije o datumu primjene obnovljenog certifikata objavljene su također na internetskim stranicama Porezne uprave.

Molimo obveznike fiskalizacije (krajnje korisnike) da se obrate korisničkoj podršci proizvođača softvera radi nadogradnje blagajničkog sustava novim javnim ključem certifikata Porezne uprave.

 
 
OBAVIJEST ZA OBVEZNIKE FISKALIZACIJE - OBNOVA POSLUŽITELJSKOG CERTIFIKATA POREZNE UPRAVE

10.lipnja 2016. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o obnovi poslužiteljskog certifikata cis.porezna-uprava.hr, koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije od 13.06.2016.godine, obavještavamo korisnike na koji način mogu pronaći obnovljeni certifikat te preuzeti javni ključ certifikata.
 
Javni ključ poslužiteljskog certifikata za fiskalizaciju Porezne Uprave "cis.porezna-uprava.hr" možete pronaći na pretraživaču certifikata.

U pretraživač "NOVI RDC 2015 CERTIFIKATI (SHA-256) – certifikati izdani od 07.12.2015." potrebno je upisati *cis.porezna-uprava.hr*

Obzirom da se radi o novom profilu certifikata, potrebno je preuzeti i dva nova FINA CA potpisna certifikata i smjestiti ih u „truststore“ kojeg aplikacija/sustav koristi. Radi se o certifikatima FINA DIGITALNI CERTIFIKATI (SHA-256) – izdani od 07.12.2015., koje možete preuzeti na sljedećem linku: CA CERTIFIKATI.

Detalji vezani za upotrebu certifikata opisani su u dokumentu Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike_v1.3., koja je objavljena na internetskim stranicama Porezne uprave.

Molimo obveznike fiskalizacije (krajnje korisnike) da se obrate korisničkoj podršci proizvođača softvera radi nadogradnje blagajničkog sustava novim javnim ključem certifikata Porezne uprave.

Demo poslužiteljski certifikat koji je obnovljen 07.06.2016. možete preuzeti na pretraživaču Demo certifikata.

Ukoliko prethodno niste preuzeli Novi CA Certifikat u Fina Demo 2014 okolini, isti možete preuzeti na sljedećem linku: CA CERTIFIKATI U FINA DEMO 2014 OKOLINI

 
 
PROMJENE U FININIM PRODUKCIJSKIM CERTIFIKATIMA

17. studenoga 2015. - U cilju povećanja sigurnosti i povjerenja u izdane certifikate i vremenske žigove koje Fina izdaje te posljedično povećanja sigurnosti i povjerenja u napredni elektronički potpis, autentifikaciju i druge primjene certifikata i vremenskih žigova, izvršene su promjene na sustavima za izdavanje digitalnih certifikata i vremenskih žigova.

Sukladno obvezama zakonske regulative o elektroničkom potpisu te pripadnim obvezujućim međunarodnim normizacijskim dokumentima, Fina će od 7. prosinca 2015. godine započeti s izdavanjem digitalnih certifikata prema novim, izmijenjenim profilima. Promjene u Fininim produkcijskim certifikatima odnose se na uspostavu dvorazinske arhitekture certifikacijskih tijela (CA-ova) i uvođenje korijenskog (root) produkcijskog CA, korištenje sigurnijih kriptografskih algoritama i duljih kriptografskih ključeva te uspostavu nove usluge za provjeru statusa certifikata. Također, u sklopu navedenih promjena uspostavit će se i servis kvalificiranog vremenskog žiga.

Zbog najavljenih promjena, bit će potrebna detaljna provjera (testiranje) svih postojećih korisničkih informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate i vremenske žigove, a po potrebi i njihova prilagodba (usklađivanje) za rad s novim, izmijenjenim certifikatima i vremenskim žigovima. Informatička rješenja/sustavi koji koriste Finine digitalne certifikate trebali bi dvije godine (za certifikate srednje razine sigurnosti), odnosno 5 godina (za certifikate standardne razine sigurnosti) od početka izdavanja digitalnih certifikata prema novim profilima istodobno prihvaćati certifikate sa starim i novim profilom certifikata.

Kako bi vlasnicima informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate i vremenske žigove olakšala testiranje i prilagodbu postojećih rješenja Fina je, pored postojeće Demo okoline koja će i dalje nastaviti s radom, uspostavila i novu Demo okolinu pod nazivom Fina Demo 2014 okolina.

Postojeća Demo okolina  izdaje certifikate koji su jednake strukture kao i postojeći produkcijski certifikati, a nova Demo okolina izdaje certifikate i vremenske žigove koji su jednake strukture kao i certifikati i vremenski žigovi koje će Fina početi izdavati 7. prosinca 2015. godine.

Sukladno navedenom, trenutno su u funkciji dvije zasebne Demo okoline te se može zatražiti izdavanje Demo certifikata prema postojećim profilima produkcijskih certifikata i prema novim profilima koje će Fina početi izdavati 7. prosinca 2015. godine.

Sve informacije vezane uz izdavanje certifikata u pojedinoj Demo okolini možete pronaći ovdje.

Detaljan tehnički opis navedenih promjena možete pronaći u dokumentu u nastavku:

Opis promjena u profilima certifikata - verzija 1.1. od 25.02.2015.
Description of changes in the structure of FINA digital certificates (Opis promjena u profilima certifikata - verzija na engleskom jeziku) - verzija 1.1. od 25.02.2015.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu e-pošte: info.pki@fina.hr.


 
 
UKIDANJE PODRŠKE ZA GOOGLE CHROME -
nemogućnost rada sa Java sadržajima

Prema informacijama koje su objavljene na stranici The Chromium Projects i Java, ukida se podrška za NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface) u Google Chrome pregledniku čime će se onemogućiti rad s Java sadržajima za verzije 42.x i više.

Ove će promjene utjecati na mogućnost korištenja Google Chrome preglednika za CMS - Portal za preuzimanje i obnovu digitalnih certifikata te na sljedeće Finine servise: e-plaćanje, RGFI, Web e-Potpis, e-Tvrtka, e-Dražba, infoBIZ, e-Regos, e-Blokade i JRR.

NPAPI je trenutno moguće uključiti u samom pregledniku, međutim, od 01.09.2015. podrška će biti u potpunosti onemogućena što znači da se navedenim servisima neće moći pristupiti putem preglednika Google Chrome.

NPAPI je trenutno moguće uključiti na sljedeći način:

Untitled.jpg
Prema preporukama Jave potrebno je koristiti druge internetske preglednike.

Detaljne informacije o navedenim promjenama možete preuzeti na sljedećim linkovima:

The Chromium Projects: https://www.chromium.org/developers/npapi-deprecation

Java: https://java.com/en/download/faq/chrome.xml

 
 

OBAVIJEST ZA OBVEZNIKE FISKALIZACIJE - OBNOVA FISKALCIS CERTIFIKATA POREZNE UPRAVE

20. studenoga 2014. - Slijedom obavijesti Porezne uprave o isteku valjanosti aplikativnog certifikata fiskalcis koji se koristi u produkcijskoj okolini u sustavu fiskalizacije, obavještavamo korisnike na koji način mogu pronaći obnovljeni certifikat te preuzeti javni ključ certifikata.

Javni ključ aplikativnog certifikata za fiskalizaciju Porezne Uprave "fiskalcis" možete pronaći na pretraživaču certifikata.

U pretraživač je potrebno upisati *fiskalcis* i kao rezultat se dobivaju dva certifikata. Potrebno je obratiti pažnju na datum važenja certifikata, kako bi se preuzeo ispravni novi certifikat.

Detalji vezani za upotrebu certifikata opisani su u dokumentu Fiskalizacija - Tehnička specifikacija za korisnike_v1.2. koja je objavljena na internetskim stranicama Porezne uprave.

Molimo obveznike fiskalizacije (krajnje korisnike) da se obrate korisničkoj podršci proizvođača softvera radi nadogradnje blagajničkog sustava novim javnim ključem certifikata Porezne uprave.

 
 
PROMJENE U FININIM PRODUKCIJSKIM CERTIFIKATIMA

5. rujna 2014. - Sukladno obvezama zakonske regulative o elektroničkom potpisu te pripadnim obvezujućim međunarodnim normizacijskim dokumentima, Fina će u 4. kvartalu 2015. godine započeti s izdavanjem digitalnih certifikata prema novim, izmijenjenim profilima. Promjene u Fininim produkcijskim certifikatima odnose se na uspostavu dvorazinske arhitekture certifikacijskih tijela (CA-ova) i uvođenje korijenskog (root) produkcijskog CA, korištenje sigurnijih kriptografskih algoritama i duljih kriptografskih ključeva te uspostavu nove usluge za provjeru statusa certifikata. Također, u sklopu navedenih promjena uspostavit će se i servis kvalificiranog vremenskog žiga.

Cilj navedenih promjena je zadržavanje i povećanje sigurnosti i povjerenja u certifikate, napredni elektronički potpis, autentifikaciju i druge primjene zasnovane na Fininim digitalnim certifikatima i vremenskom žigovima.

Sukladno najavljenim promjenama, bit će potrebna detaljna provjera (testiranje) svih postojećih korisničkih informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate i vremenske žigove, a po potrebi i njihova prilagodba (usklađivanje) za rad s novim, izmijenjenim certifikatima i vremenskim žigovima. Informatička rješenja/sustavi koji koriste Finine digitalne certifikate trebali bi dvije godine (za certifikate srednje razine sigurnosti), odnosno 5 godina (za certifikate standardne razine sigurnosti) od početka izdavanja digitalnih certifikata prema novim profilima istodobno prihvaćati certifikate sa starim i novim profilom certifikata.

Kako bi vlasnicima informatičkih rješenja/sustava koji koriste Finine digitalne certifikate i vremenske žigove olakšala testiranje i prilagodbu postojećih rješenja Fina je, pored postojeće Demo okoline koja će i dalje nastaviti s radom, uspostavila i novu Demo okolinu pod nazivom Fina Demo 2014 okolina.

Postojeća Demo okolina  izdaje certifikate koji su jednake strukture kao i postojeći produkcijski certifikati, a nova Demo okolina izdaje certifikate i vremenske žigove koji su jednake strukture kao i certifikati i vremenski žigovi koje će Fina početi izdavati u 4. kvartalu 2015. godine.

Sukladno navedenom, trenutno su u funkciji dvije zasebne Demo okoline te se može zatražiti izdavanje Demo certifikata prema postojećim profilima produkcijskih certifikata i prema novim profilima koje će Fina početi izdavati u 4. kvartalu 2015. godine.

Sve informacije vezane uz izdavanje certifikata u pojedinoj Demo okolini možete pronaći ovdje.

Detaljan tehnički opis navedenih promjena možete pronaći u dokumentu u nastavku:

Opis promjena u profilima certifikata - verzija 1.1. od 25.02.2015.
Description of changes in the structure of FINA digital certificates (Opis promjena u profilima certifikata - verzija na engleskom jeziku) - verzija 1.1. od 25.02.2015.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu e-pošte: info.pki@fina.hr.


 
 

VAŽNOST PRIDRŽAVANJA SIGURNOSNIH PRAVILA PRILIKOM KORIŠTENJA DIGITALNIH CERTIFIKATA

1. travnja 2014. - S obzirom na to da se Finini digitalni certifikati koji su izdani na kripto uređajima koriste za pristup i rad na servisima  poput internetskog bankarstva i sličnim e-servisima, Fina upozorava korisnike o važnosti pridržavanja sigurnosnih pravila prilikom korištenja digitalnih certifikata.

Pridržavanjem sigurnosnih pravila uporabe certifikata na kripto uređajima omogućuje se sigurno korištenje navedenih servisa.

Naime, kripto uređaj s certifikatima kojega korisnik koristi prilikom pristupa servisima, osigurava zaštitu korisničkih privatnih ključeva koji se nalaze u sigurnosnom čipu uređaja. Privatni ključevi se nikad ne mogu naći izvan sigurnosnog čipa (generirani  su u samom čipu  i ne mogu se s njega  pročitati), što uvelike povećava razinu sigurnosti korištenja tog uređaja s certifikatima. Međutim, ukoliko se korisnik ne pridržava sigurnosnih pravila, zlouporaba digitalnih certifikata je moguća.

Kako ne bi došlo do zlouporabe digitalnih certifikata, molimo korisnike da se pridržavaju sljedećih sigurnosnih pravila:

  • nakon korištenja servisa ili aplikacije izvaditi kripto uređaj iz računala ili čitača kartica,
  • kripto uređaj uvijek spremati na sigurno mjesto,
  • PIN nikada ne spremati zajedno s uređajem te da ga ne odavati drugim osobama.

U slučaju sumnje na zlouporabu digitalnih certifikata, isto je potrebno prijaviti Fini ili banci u kojoj su zatraženi Finini certifikati, kako bi se poduzele mjere za opoziv certifikata.

 
 

UPUTE ZA RJEŠENJE PROBLEMA UZROKOVANIH INSTALACIJOM JAVE 7u45

31. listopada 2013. - Korisnici koji imaju instaliranu verziju Jave 7u45 te iz tog razloga imaju problem pojavljivanja poruke o Java nepovjerenju u izdavatelja SSL certifikata, za rješenje problema mogu koristiti sljedeće upute:

Uputa za rješavanje problema kad ne postoji povjerenje u izdavatelja SSL certifikata Fine
Uputa za rješavanje problema "Podrška za kripto uređaje nije spremna

 
 

PROMJENA PROFILA FINA RDC CERTIFIKATA - UVOĐENJE OIB-a U CERTIFIKATE

7. studenoga 2011. - Fina će od 11.03.2013. godine započeti s izdavanjem digitalnih certifikata prema novom, promijenjenom profilu. Promjena profila certifikata podrazumijeva uvođenje OIB-a osobe, odnosno OIB-a poslovnog subjekta u certifikate.

Kako bi korisnici koji digitalne certifikate dobivaju prema novom profilu mogli nesmetano koristiti e-servise kojima se pristupa putem Fininih digitalnih certifikata, vlasnici servisa trebaju napraviti određene prilagodbe svojih sustava, odnosno, sustavi koji koriste Finine digitalne certifikate trebali bi u naredne dvije godine prihvaćati certifikate sa starim i novim profilom.

Detaljan opis profila FINA RDC certifikata s opisom promjena možete pronaći u dokumentu u nastavku:

Uvođenje OIB-a u certifikate - opis promjena u profilima certifikata

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu e-pošte: info.rdc@fina.hr.

 
 
Pretraživanje
 
 

Kontakt:

Odjel za odnose s korisnicima

besplatni telefon: 0800 0080
e-mail: info@fina.hr

 
 
info@fina.hr / info telefon 0800 0080 / Ove su stranice informativnog karaktera / Powered by iSite